Posted on Leave a comment

Митове и факти за фъстъченото масло

Предимства на фъстъченото масло

Макар фъстъченото масло да се е наложило по света като здравословна и полезна храна, у нас все още витаят известна доза съмнения и скептицизъм спрямо него. Ако все още се колебаете дали да го включите в своето меню и в менюто на семейството си, прочете тези няколко митове и факти и направете информиран избор.

Фъстъците и фъстъченото масло са вредни за холестерола – МИТ!

Тези, които подкрепят това твърдение, или въобще не са го проучили в дълбочина или толкова са прекалили с консумацията на фъстъчено масло, че наистина са навредили на здравето си. Но прекаляването с каквото и да е не е полезно за здравето.

Фъстъците са богат източник на мононенаситени мазнини. За този вид растителни е доказано, че помагат за понижаване на лошия холестерол (LDL) и повишаване на нивата на добрия (HDL) холестерол. Всъщност е препоръчително основният източник на мазнини за организма да са именно мононенаситените мастни киселини.

Фъстъченото масло съдържа много полезни хранителни вещества – ФАКТ!

Освен мононенаситени мазнини, които вече споменахме, фъстъците съдържат много полезни за организма вещества и елементи. Ето няколко от тях:

  • растителни протеини – те са важни за децата и хората, които не консумират месо;
  • витамин А – най-ефективният антиоксидант, наричан още “витаминът на младостта”;
  • витамин Б3 (ниацин) – влияе положително върху много здравословни аспекти , например върху функционирането на сърдечно-съдовата система, поддържа нормалните нива на холестерол и нормалния метаболизъм;
  • витамин Е – предпазва от увреждане на клетъчните мембрани;
  • множество важни минерали – цинк, магнезий, калций, фосфор, мед и други;
  • ресвератрол – естественият антибиотик, който има огромно широкоспектърно положително влияние върху организма.

От фъстъченото масло се дебелее – МИТ!

Това е може би най-разпространеният мит за фъстъченото масло. Както и при мита за холестерола, предполагаме че този също е поддържан от хора, злоупотребили с консумацията.

Фъстъците и фъстъченото масло са високо калорийни. НО! Повечето от калориите в фъстъченото масло идват от мазнините. Една супена лъжица фъстъчено масло съдържа около 95 калории. Това е съставено от приблизително 8 грама мазнини (68 калории), 4 грама въглехидрати (15 калории) и 3 ½ грама протеин (13 калории). Това означава, че въпросните калории са лесно усвоими и при активен начин на живот се превръщат в енергия, а не се натрупват в излишна маса.

Да, начинът на живот и хранене имат значение, както във всяка сфера на живота. Ако водите застоял живот и прекалявате с консумацията на храни, пък били те и здравословни, напълняването и увреждането на здравето и неизбежно. Или, казано с нотка хумор: Ако изяждането на цял буркан с фъстъчено масло е част от ежедневната ви хранителна рутина, маслото не е виновно, а човекът, който държи лъжицата.

Спортистите обичат фъстъчено масло – ФАКТ!

Хората, които се занимават активно със спорт, имат нужда от вещества, които да спомагат здравословното поддържане на добра форма. За тях е важно да дават на тялото си правилното гориво. Един от начините е като си набавят мазнини, които могат да се превърнат в енергия. Фъстъците съдържат „добри“ мазнини, което е част от причината да бъдат наричани „енергийна“ храна.

Освен че е източник на чиста енергия, фъстъченото масло е с богато съдържание на протеин. Аминокиселините, които са градивните елементи на протеина, играят съществена роля за изграждането и възстановяването на клетки, мускули и тъкани и цялостния контрол на функционирането на тялото. Протеин, приет преди, по време на или след тренировка играе полезна роля за оптимизиране на физическата работа и повлиява положително процеса на възстановяване.

Именно поради факта, че чрез фъстъченото масло си набавят чисти енергия и протеини, спортистите го включват в хранителния си режим.

Надяваме се, че обръщайки внимание на тези няколко митове и факти, сме ви били полезни. Ако все още не сте включили фъстъченото масло в менюто си, но искате да го направите, запомнете нашия основен съвет: Винаги предпочитайте 100% натурално фъстъчено масло, което не съдържа други съставки освен фъстъци!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *