Posted on Leave a comment

Как да изберем фъстъчено масло

Как да изберем фъстъчено масло

Фъстъченото масло е храна, която спокойно можете да включите в здравословния си режим на хранене. Напълно съвместимо е с веган, палео и кето режим на хранене и е чудесен източник на енергия за активните спортисти. Фъстъченото масло е богато на ниацин, фолат, витамин Е и множество други основни хранителни вещества и минерали. Освен това е с високо съдържание на фибри и протеини.

Както при всеки продукт, така и при фъстъченото масло правилният избор е много важен. Някои марки фъстъчено масло съдържат сол или захар. Други добавят, хидрогенирани растителни масла, моно и диглицериди и други съставки, които не са здравословни.

Потребителите често се колебаят кой продукт да изберат. Нашият съвет е винаги да предпочитате 100% натурално фъстъчено масло, без съдържание на каквито и да е други съставки. Затова внимателно четете етикетите!

Вижте насоките ни относно какво да вземете предвид, за направите правилен избор на фъстъчено масло:

Избягвайте подобрените по изкуствен начин фъстъчени масла

Някои производители на фъстъчени масла включват в техния състав нездравословни съставки и химикали като царевичен сироп, хидрогенирано растително масло, моно- и диглицериди, соев протеинов концентрат, малтодекстрин и соев лецитин. Чистото фъстъчено масло е направено от печени фъстъци и не се нуждае от допълнителни съставки. Четете съдържанието на етикетите и избирайте масла, които съдържат единствено и само печени фъстъци.

  • Малтодекстринът е калоричен подсладител, произведен от ориз, картофи или царевично нишесте и може да повиши нивата на глюкозата в кръвта и инсулина.
  • Моноглицеридите и диглицеридите са хранителни добавки, използвани за предотвратяване на отделянето на маслото от фъстъченото масло. А всъщност е естествено и нормално в опаковката с натурално фъстъчено масло на повърхността да се вижда маслото.

Натурално фъстъчено масло без съдържание на сол

Търсете фъстъчено масло с ниско и най-добре с никакво съдържание на натрий (сол)

С цел да обогатят вкуса, някои производители добавят сол във фъстъченото масло. Малкото наличие на сол не е непременно вредно за здравето, но винаги трябва да се взема предвид, особено от хора, страдащи от диабет или високо кръвно налягане. Изцяло натуралното фъстъчено масло е по-здравословно и винаги е по-добрият избор пред маслото, което съдържа каквито е да е добавки. В случай, че предпочитате соления вкус на фъстъченото масло, то можете сами да си го посолите вкъщи, например с хималайска сол.

Търсете фъстъчено масло с ниско и най-добре с никакво съдържание на захар

За производството на фъстъчено масло не е необходима захар. Но, също както и с добавянето на сол, някои производители целят да обогатят вкуса на масло с добавяне на захар и/или изкуствени подсладители, например аспартам. Ако вкусът на натуралното фъстъчено масло съвсем не ви допада и наистина имате нужда да го подобрите чрез подслаждане, то потърсете такова, което съдържа натурални подсладители като мед, тръстиков сироп или нектар от агаве. А най-добрият вариант е сами да си го подсладите с чист домашен мед.

Винаги купувайте натурално фъстъчено масло с маслото отгоре

Както вече споменахме, фъстъченото масло в неговото естествено / непреработено състояние изглежда именно така – с маслото върху повърхността. “Подобрените” масла изглеждат по-добре и по-апетитно, което е и целта на това “подобряване”. Но за постигане на този визуален ефект се използват добавки, които са не само нездравословни, но и нарушават качеството на полезните съставки във фъстъците. Да, малко е неудобно да се разбърква, когато маслото е на повърхността, но това е дребно неудобство в сравнение с консумирането на изкуствени подобрители.

Нашият съвет е да купувате за своето семейство само натурално фъстъчено масло, което съдържа единствено фъстъци и нищо друго.

Същото се отнася и за избора на всякакъв вид ядкови масла – бадемово масло, масло от кашу и т.н. Запомнете: Истински качествените ядкови масла, които предоставят всичките полезни свойства и елементи на своите съставки, съдържат само ядки.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *